Ar vien mintis užsiimti kepinių gaminimu su vaikais jus gąsdina? Chaosas virtuvėje, šokoladas visur, išskyrus tortą? Dienos darbai baigsis skambučiu į gaisrinę, nes... na, nepersistenkime. Iš tikrųjų nėra jokios priežasties jaudintis – desertų kepimas su vaikais gali būti labai smagus! Kepdami desertus vaikai galės pasitelkti kūrybiškumą ir išlieti energijos perteklių. Štai keletas idėjų, padėsiančių sėkmingai gaminti su vaikais.
Jei stengsitės vaikus sudominti ir leisite darbštiesiems, mažiesiems kepėjams įsitraukti į kepimo procesą nuo pat pradžių, jie tikrai pamils desertų kepimą. Kaip leisti vaikams padėti, kad jiems nebūtų per sunku? Atsakymas yra paprastas. Pirmoji taisyklė: receptai privalo būtinai būti paprasti. Pavyzdžiui, galite pasigaminti sausainių tešlą, kurią galite formuoti daugybe skirtingų būdų. Antroji taisyklė: pasiruošimas yra viskas. Būtų idealu, kad iš anksto pasiruoštumėte visus reikiamus ingredientus, juos pasvertumėte ir susidėtumėte į atskirus dubenėlius. Tada visi galės prisijungti prie gamybos proceso! Nuo kiaušinio įmušimo, plakiklio įjungimo, miltų sijojimo iki tešlos minkymo ir kočiojimo, maistinių dažų įpylimo bei sausainių pjaustymo formelėmis – vaikai virtuvėje gali atlikti daugybę dalykų.
Kepimas dar smagesnis, kai turite visas reikiamas priemones. Kad atrodytumėte kaip tikras kepimo meistras, reikalinga šefo kepurė. Tad kodėl prieš pradedant patiems nepasidarius šefo kepurės? Viskas, ko jums reikia, tai keli balti A4 formato lapai, A2 formato lapas iš šiek tiek storesnio kartoninio popieriaus, šiek tiek klijų ir tušinukas.
Taigi, kadangi kepures jau užsimaukšlinote, jūs esate pasiruošę imtis kepimo.
Kai tik maišymas, minkymas ir tešlos dažymas bus atlikti, kiekvienas vaikas gaus po tešlos rutulį sausainių formavimui. Ir jei ši tešla yra valgoma, tikrai sulauksite jaunųjų kepėjų susidomėjimo. 1-2-3 tešlos receptas yra labai tinkamas vaikams. Jis susideda iš trijų dalių miltų, dviejų dalių sviesto ir vienos dalies miltelinio cukraus, plius šiek tiek druskos. Pavyzdžiui, galite naudoti 300 g miltų (405 rūšies), 200 g sviesto, 100 g miltelinio cukraus ir vieną žiupsnelį druskos. Jei norite šokoladinės tešlos, įdėkite kakavos. Taip pat galite įpilti maistinių dažų, jei jūsų vaikai norėtų kepti iš raudonos, mėlynos, žalios ar geltonos tešlos. Išmaišykite bei išminkykite visus ingredientus ir iškočiokite tešlą. Jei neturite pakankamai kočėlų, jų vietoje galite naudoti butelius storomis sienelėmis be etikečių. Kai tešla bus išminkyta, jūsų vaikai, naudodami sausainių formeles, gali sukurti ryškiai nuspalvintas žvaigždes, kalėdines eglutes, širdeles ar bet kokią kitą norimą formą.
Kas gali išpjaustyti daugiausiai sausainių?
Šiek tiek varžybų nepakenks, o kaip tik paskatins vaikus įsijausti. Laimėtojui bus suteikta garbė pirmajam sudėti savo kūrinius į orkaitę, todėl jis bus pirmasis, ragausiantis savo sausainius, po to kai jie 10-12 min. keps iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
Sausainiams atvėsus, ateina laikas imtis jų puošybos. Pasirinkite įvairių spalvotų būdų papuošti savo kūrinius. Papuoškite sausainius, pabarstydami ant jų žalių, baltų ir raudonų pabarstukų. Naudodami glajų dekoravimui, jūsų vaikai galėtų savo sausainius papuošti raštais arba girliandomis. Ištirpintu šokoladu būtų galima sausainius dalinai arba visiškai padengti. O pabaigoje vaikai galėtų ant sausainių parašyti savo vardus ar inicialus, kad išvengtų nesutarimų, kieno tai sausainiai!
Jei jūsų vaikai jau pakankamai dideli, jie galėtų pabandyti paeksperimentuoti su sudėtingesniais dekoravimo būdais. Pavyzdžiui, galite pabandyti išsikepti sausainius „Kalėdinė dovana“. Išpjaukite kvadrato formos sausainius ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite orkaitės, įkaitintos iki 180°C, viduryje (kaitinimas iš viršaus ir apačios) maždaug 10-12 minučių. Kol sausainiai kepa, pasigaminkite glajų: sumaišykite 150 g miltelinio cukraus ir 3-4 v. š. citrinos sulčių bei nudažykite juos šviesiai mėlyna spalva. Naudodami šį glajų papuoškite sausainius, kai jie iškeps ir atvės. Su konditeriniu maišeliu glajų padengsite tolygiai. Tiesiog nukirpkite konditerinio maišelio galiuką, kad gautųsi 2 mm skylutė. Jūs taip pat galite naudoti mažą konditerinio maišelio antgalį. Į maišelį įdėkite 1-2 v. š. glajaus ir tada imkitės dekoravimo. Pradžioje nupieškite kontūrus, o tada užpildykite plotelius kontūrų viduje. Kai glajus išdžius, galite naudoti baltą maisto dekoravimo glajų ir nupiešti „dovanėlių“ įrišimus – ant sausainio tiesiog nupieškite kryželį ir kaspiną.
Jei meniškiems kepėjams prireiktų daugiau įkvėpimo, pabandykite iškepti imbierinius žmogeliukus su migdolais. Tiesiog 3 v. š. miltų pakeiskite 3 v. š. kakavos miltelių pagal 1-2-3 sausainių tešlos receptą, kad gautumėte šokoladinę tešlą. Išpjaustykite imbierinius žmogeliukus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi padengtos kepimo skardos. Ant kiekvieno žmogeliuko krūtinės uždėkite po migdolą, o ant migdolo uždėkite vieną žmogeliuko ranką, kad atrodytų, jog migdolą jis laiko rankoje. Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas iš viršaus ir apačios) maždaug 10-12 minučių. Kai sausainiai iškeps, galite papuošti juos glajumi, pagamintu iš miltelinio cukraus ir citrinos sulčių, bei ryškiaspalviais pabarstukais.
Vaikai dievina šokoladą, tad kodėl gi nepasigaminus šokoladinių „šukių“ kartu su jais? Šio gaminio kepti iš tikrųjų nereikia, tačiau prie jo gamybos galės prisidėti visa šeima.
Tuomet Jūsų vaikai galės papuošti šokoladą bet kokiais virtuvės spintelėje turimais priedais: nuo džiovintų vaisių, pavyzdžiui, razinų, iki riešutų, sausainių ar sūrių užkandžių. Didelė priedų įvairovė padės sukurti tokias šokolado „šukes“, kurios ne tik gerai atrodo, bet taip pat yra skanios. Palikite šokoladą atvėsti ir tuomet rankomis sulaužykite į „šukes“. Tai puiki dovana, kurią vaikai gali dovanoti tėvams arba seneliams.
Pasinaudodami visomis šiomis kepinių su vaikais idėjomis tikrai pasieksite puikių rezultatų ir visi kartu smagiai praleisite laiką. Iš tikrųjų, yra tik vienas dalykas, dėl kurio reikėtų nerimauti: kaip sustabdyti mažuosius, kad jie nepersivalgytų cukraus...