Vanilinas yra pagrindinis vanilės (orchidėjos) ankštyse randamas aromatinis junginys. Jei patiekalui pagardinti naudojate ankšties sėklas, tuomet jūs naudojate natūralią vanilę.
Kadangi vanilė auginama labai specifinėmis sąlygomis ir užaugintas kiekis nepatenkina rinkos poreikio, aromatinis junginys vanilinas gaminamas dirbtiniu būdu. Dirbtinis kvapiklis, kuris niekuo nenusileidžia natūraliam vanilės aromatui, yra naudojamas maisto, kosmetikos ir farmacijos pramonėje ir laikomas nežalingu sveikatai.
Natūralus vanilės cukrus dėl vanilės ankščių yra lengvai rudos ar auksinės spalvos, o vanilinis cukrus yra visiškai baltas. Vanilės cukrus kaip aukštos kokybės natūralus produktas yra daug brangesnis nei dirbtinai gaminamas vanilinis cukrus. Tiek vanilės cukrus, tiek vanilinis cukrus yra vienodai tinkami naudoti kepant ir gaminant maistą.