Ar žinojote, kad vanilės ekstraktas ir vanilės esencija yra tas pats? Mažų buteliukų, kuriuos jūs randate kepimo prekių skyriuje, turinys yra naudojamas įvairiausiems patiekalams gardinti viso pasaulio virtuvėse. Bet ar šiuose buteliukuose tikros vanilės ekstraktas? Kokiems patiekalams ruošti vanilės ekstraktas tinkamiausias? Ar galite vanilės ekstrakto pasigaminti patys?
Vanilės ekstraktas yra išgaunamas iš vanilės ankščių, todėl vanilės ekstrakte yra didelė natūralių vanilės aromatinių medžiagų koncentracija.
Geriausia vanilės ekstrakto savybė yra ta, kad jos subtilus skonis puikiai pagardina daugybę saldžių gaminių, tokių kaip pyragai ar sausainiai, desertai ir ypatingos kavos rūšys. Vanilės ekstraktas taip pat puikiai tinka gardinti namų gamybos vanilinius ledus ar jo subtiliu aromatu praturinti uogienes. Gaminate pikantišką padažą? Sustiprinkite jo skonį įdėdami šaukštelį vanilės ekstrakto.
Nors vanilės ekstraktas kepimo pasaulyje laikomas universaliu, tačiau šiek tiek patobulinus vietoj jo galima naudoti ir kitus vanilės produktus. Jei norite naudoti kitus vanilės produktus kaip vanilės ekstrakto pakaitalą, turite žinoti kiek jų įdėti:
Išskyrus keletą išimčių, didžioji dalis gamintojų vanilės ekstraktą gamina alkoholio pagrindu, nes jam išgauti dažniausiai ir naudojamas alkoholis.
Kadangi vanilės ekstraktas yra vienas populiariausių vanilės produktų, jį nesunkiai rasite prekybos centrų kepimo reikmenų skyriuje. Mažus buteliukus turėtumėte laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje.
Jei vertinate namuose pagamintus produktus, mes paruošėme instrukciją, kaip vanilės ekstrakto pasigaminti patiems namuose. Pažiūrėkite vaizdo įrašą ir sužinokite, kaip tai padaryti.
Sudedamosios dalys maždaug 50 ml vanilės ekstrakto:
· 2 vanilės ankštys
· 50 g cukraus
· 100 ml vandens
Paruošimas:
1. Perpjaukite vanilės ankštis išilgai ir išimkite sėklas.
2. Keptuvėje ant silpnos ugnies pakaitinkite cukrų, kol jis pasidarys auksinės spalvos. Supilkite vandenį, sudėkite vanilės sėklas ir ankštis. Leiskite užvirti ir ant silpnos ugnies virkite 5–7 minutes. Tuomet išimkite vanilės ankštis.
3. Nukoštą vanilės ekstraktą supilkite į sterilų indą, užsukite ir palikite atvėsti.
Išpilstytas į švarius buteliukus ekstraktas vėsioje ir tamsioje vietoje gali būti laikomas keletą savaičių.
Svarbu: naudodami ekstraktą visuomet naudokite švarius šaukštus, kad į jį nepatektų bakterijų.