
Į nedidelį puodą sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Išmaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent porą valandų ar per naktį.
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite plonai: kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
Skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis išspauskite meduolius. Jei tokių formelių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje
orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes kepa jie labai greitai –kepimo temperatūra priklauso ir nuo pačios orkaitės, todėl būkite atidūs, kad neperkeptumėte.
Iškepusius meduolius atvėsinkite.
Kol meduoliai vėsta, paruoškite cukraus glajų. Į didelį dubenį supilkite kiaušinio baltymą ir vanilės ekstraktą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol masė pabals. Palaipsniui, nuolat plakdami, suberkite miltelinį cukrų. Plakite kelias minutes, kol gausite tvirtą standžią masę.
Jei norite, į glajų galite įmaišyti maistinių dažų.
Sukonstruokite meduolines eglutes. Ant lygaus pagrindo pasidėkite didžiausią žvaigždės formos sausainį.
Meduolio centrą aptepkite pasiruoštu cukraus glajumi. Ant šio meduolio dėkite antrą meduolį, pasukdami jį taip, kad žvaigždės kampai prasikeistų su pirmojo meduolio kampais. Lengvai paspauskite.
Lygiai taip pat sutepkite ir suklijuokite visus meduolius: nuo didžiausio skersmens žvaigždės iki mažiausio skersmens. Jei norite aukštesnės eglutės, galite naudoti po 2-3 vienodo skersmens žvaigždes, dėliodami juos lygiai tuo pačiu mažėjimo principu.
Eglutės viršuje esantį patį mažiausią meduolį cukraus glajumi priklijuokite šonu, kad būtų lyg eglės viršūnė.
Paruoštą eglutę dekoruokite baltu ar spalvotu cukraus glajumi, puoškite pabarstukais. Galiausiai – apiberkite milteliniu cukrumi, lyg sniegu.
Palikite eglutę išdžiūti ir sutvirtėti. Naudokite kaip šventinę namų dekoraciją ar įteikite kaip gardžią ir gražią rankų darbo dovaną.
Recepto autorė ir fotografė Asta Černė www.sauletavirtuve.lt
Susiję receptai

Sausainiai

Sausainiai