
Visus spanguolių įdarui skirtus ingredientus sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol užvirs ir pradės burbuliuoti.
Sumažinkite ugnį iki lėtos ir virkite, dažnai pamaišydami, apie 15 minučių, kol įdaras pradės tirštėti.
Spanguolėms sutirštėjus, nuimkite nuo ugnies, perdėkite į dubenį ir palikite, kol visiškai atvės. Tuomet galite perdėti į sandariai užsidarantį indelį ir laikyti šaldytuve.
Nedideliame dubenėlyje kreminį sūrį sumaišykite su milteliniu cukrumi. Atidėkite į šalį.
Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoninį cukrų, vanilinį cukrų, druską ir nutarkuotas apelsinų žieveles (tik oranžinę jų dalį).
Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite šiek tiek miltų papildomai. Minkykite apie 7-10 minučių, kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalinkite į dvi lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite į maždaug 30x55 cm dydžio stačiakampius.
Abu tešlos stačiakampius tolygiai aptepkite kreminiu sūriu, palikdami poros centrimetrų neapteptus švarios tešlos kraštelius iš visų keturių kraštinių.
Ant viršaus lygiai taip pat tolygia paskleiskite spanguolių įdarą.
Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampius į tvirtus ritinėlius. Atsargiai suvyniokite į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame 20-30 minučių; tešlai atvėsus ir sutvirtėjus, daug lengviau susuksite ir suformuosite gražią pynę.
Iš šaldytuvo išimtus ritinėlius aštriu peiliu įpjaukite išilgai per beveik visą ilgį iki maždaug ritinėlio centro. Dviejų ritinėlių galus sujunkite, paspausdami tešlą, ir ritinėlius persukite vieną su kitu, lyg pindami „kasą“. Susukus visą „kasą“ ritinėlių galus taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami tešlą.
Kepimo popieriumi išklokite ir gabalėliu sviesto ištepkite apvalią kepimo skardą (28 cm skersmens). Atsargiai į ją įkelkite tešlą, suformuodami apvalų vainiką. Tešlos galus gražiai sujunkite. Į centrą įdėkite mažytę kepimo formą ar metalinę skardinę, apsukę ją kepimo popieriumi, kad tešlai kylant ar kepant, vainikas neprarastų savo formos ir tešla neišsiplėstų per visą kepimo formą.
Uždenkite kepimo indą švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
Įkaitinkite orkaitę iki 170°C temperatūros.
Dubenėlyje išplakite kiaušinį su pienu. Aptepkite visą pakilusio vainiko paviršių, apibarstykite žiupsniu rudojo cukraus.
Kepkite vainiką įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių, kol gražiai apskrus ir bus iškepusi. Jei paviršius pradės ruduoti per greitai, uždenkite folija ir kepkite toliau, o foliją nuimkite prieš baigiant kepti. Ar vainikas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku.
Išjunkite orkaitę ir palikite mielinį vainiką pastovėti kepimo inde apie 10 minučių. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Patiekite dar šviežią, ką tik atvėsusią ar dar vos šiltą.
Recepto autorė ir fotografė Asta Černė www.sauletavirtuve.lt
Susiję receptai

Pyragai ir tortai

Pyragai ir tortai

Pyragai ir tortai