Dr. Oetker interneto svetainėje naudojami slapukai

Kad galėtume pagerinti savo interneto svetainės veikimą bei tam, kad mes ir mūsų partneriai galėtų suprasti, kaip Jūs naudojatės mūsų interneto svetaine, mūsų interneto svetainė Jūsų įrenginiuose patalpina slapukus (angl. cookies). Tolimesnis šios interneto svetainės naudojimas (pažymint langą, naršant ar paslenkant langą) arba slapukų reklamjuostės pašalinimas laikomas Jūsų sutikimu įdiegti ir naudoti slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus ir jų pašalinimą rasite mūsų pranešime apie privatumą.

Visada pakyla! Kaip pagaminti puikią mielinę tešlą

Mielinė tešla yra vienas iš tų dalykų, kurį galite padaryti arba ne, ar ne tiesa? Ne visiškai. Be abejo, tam reikia šiek tiek praktikos, tačiau, žinant šiuos paprastus patarimus, kiekvienas gali pagaminti mielinę tešlą per daug neužtrunkant. Jums tereikia šiek tiek pasitikėjimo ir, be abejo, mielių.

Sausos mielės ar šviežios mielės?

Iš esmės, nėra svarbu, kokias mieles naudosite - mielinę tešlą pagaminsite su abejomis. Kitaip tariant, jei spontaniškai sugalvojote išsikepti pintų bandelių, tačiau turite „tik“ sausų mielių, nereikia jaudintis, jei šaldytuve neturite šviežių mielių. Svarbiausia – laikytis ant pakuotės pateiktų nurodymų. Beje, skirtingai nei kepant duoną, mielinei tešlai paprastai nereikia raugo. Jei labai norite naudoti raugą, be abejo, galite tai padaryti ir iškepsite lengvesnį kepinį, kuris ilgiau išliks šviežias.

Kantrybė atsiperka!

Jei mielinė tešla turėtų žmogiškųjų savybių, ji neabejotinai priklausytų „jautrių sielų“ kategorijai. Jai reikia dėmesio ir jai patinka būti glostomai. Tačiau ji to verta. Tai apima dar vieną veiksmą naudojant tešlos kablį ar kelias papildomas minutes minkant rankomis. Kuo daugiau rūpesčio gauna mielinė tešla, tuo geriau vėliau ji pakils. Tai užtikrina mielėse esantys grybai – jie „suvalgo“ miltuose esančio krakmolo cukrų ir pagamina alkoholį, skonius ir anglies dioksidą. Tešla fermentuojasi ir kyla, taip užtikrindama vientisą, smulkiai porėtą kepinio struktūrą. Tačiau būkite atsargūs - tešlą galima perrauginti!

Svarbiausia yra tinkamas laikas

Mielinei tešlai pakilus, susidaro burbuliukai. Miltuose esantis krakmolas, kurio mielės dar nepavertė cukrumi, lieka tešloje. Tam tikru momentu krakmolas nebegali išlaikyti anglies dioksido ir tešla sukrinta. Tačiau, laimei, kad tai įvyktų, tešla kildinimui turi būti palikta gana ilgą laiką. Daugelyje receptų nurodomi du kildinimo etapai, pradedant ilgesniu nustatytu maždaug valandos laikotarpiu, kol tešla padvigubėja. Paskui ją suformavus, pavyzdžiui, pyragėlius ar pintas bandeles, tešla turėtų vėl būti palikta pakilti dar keletui minučių. 

Mielinė tešla mėgsta būti šiltai ir patogiai

Būtų idealu, jei mielinė tešla būtų palikta pakilti šiltai – būtent taip ji jaučiasi geriausiai! Tačiau įsitikinkite, kad temperatūra nebūtų didesnė nei 40°C. Todėl būtų gerai pasirinkti katilinę ar vietą netoli radiatoriaus. Savo mielinę tešlą galite padėti į lovą po pūkine antklode. Ar tai jau būtų per daug? Taip pat paprastas sprendimas būtų orkaitė. Netgi įdėjus į kriauklę, tešla visiškai pakils. Tiesiog į kriauklę įleiskite šilto vandens ir įdėkite dubenį su mielėmis.  

Tačiau kas bus, jei mielės nepakils? Ne viskas prarasta!

 

Be abejo, gali nutikti taip, kad jūsų mielinė tešla tiesiog nenorės pakilti. Kaip jau buvo sakyta, ji yra jautri! Galbūt mielėms reikia šiek tiek maisto - žiupsnelis cukraus paskatins tešloje esančias mieles ir paskatins ją pakilti (dar daugiau). Jei jūsų tešla visai nekyla, tikriausiai yra per šalta. Tiesiog sureguliuokite temperatūrą ir pasirinkite šiltesnę vietą. Įsitikinkite, kad tešla nebūtų per šilta, nes tai sugadins ją ir vėl turėsite ją ruoši nuo pradžių. Jei tešla yra per tvirta, palaipsniui įpilkite šiek tiek skysčio. Tačiau visada laikykitės moto „geriausi dalykai tenka tiems, kas laukia!“ Nepriklausomai nuo to, ar naudosite vandenį ar pieną, skystį reikia įminkyti pamažu. 

Ar galima šaldyti mielinę tešlą?

Nuomonės skiriasi. Mes to nerekomenduojame, nes nukenčia tešlos kokybė. Šaldymo metu tešla pritraukia vandens ir ją atitirpinus ji yra drėgnesnė – tampa riebi. Be to, kai kuriose vietose ji gali netgi įtrūkti. Jei vis tiek norite šaldyti, ji turėtų būti tokios formos, kurioje ją vėliau kepsite, pavyzdžiui, duonos kepalas. Kepalą gerai supakuokite, pavyzdžiui, įdėkite į šaldymui skirtą maišelį ir greitai užšaldykite. Tada galite laikyti iki šešių mėnesių. Kai norėsite panaudoti, tiesiog tešlą atitirpinkite laikydami per naktį šaldytuve ir, kaip įprastai, palikite šiltoje vietoje pakilti. Paskui kepkite orkaitėje pagal receptą.

Ilgai gyvuojanti tradicija

Kai kuriose šalyse mielinių kepinių valgymas per ypatingas šventes yra tradicija. Pavyzdžiui, krikščioniškose šalyse yra įvairūs Velykų duonos (pyrago), kuri žymi Gavėnios pabaigą, variantai. Apvali jos forma simbolizuoja saulės galią ir žada derlingus metus. Jei suformuojama kaip pynė, duona įkūnija ryšį tarp žmonijos ir Dievo. Į duoną dažnai dedama vaisių, pavyzdžiui, razinų (kartais pamirkytų rome) bei įvairių riešutų. 

Mielinė tešla: štai kaip tai daroma!

Užtenka teorijos, laikas praktikai! Tai yra paprastas bazinis mielinės tešlos receptas. 

Pynimas

Kieno pynė gražiausia? Šie paprasti pamokymai, kaip ją pasidaryti, padės jums greitai padaryti gražią pynę. Nors klasikiniame variante naudojamos trys juostelės, galimybės yra begalinės! Kodėl nepabandžius su penkiomis, o gal ir devyniomis? Būkite drąsūs ir pabandykite – rezultatas bus skanus nepriklausomai nuo to, kokį dizainą pasirinksite!

Pinta bandelė iš penkių juostelių

Pinta bandelė iš penkių juostelių

Ant miltuoto paviršiaus minkykite tešlą ir padalinkite į penkias lygias dalis. Iškočiokite jas į penkias maždaug 40 cm ilgio juosteles. Vienoje pusėje visus galus suspauskite ir juosteles išdėliokite taip, kad dvi juostelės būtų kairėje, o trys – dešinėje pusėje.

  • Dabar paimkite dešiniausiai esančią juostelę ir padėkite ją tarp dviejų kairėje esančių juostelių. Paskui paimkite kairiausiai esančią juostelę ir padėkite ją tarp dviejų jos dešinėje esančių juostelių.
  • Dabar paimkite antrąją kairėje esančią juostelę ir padėkite ją virš kitos dešinėje esančios juostelės.
  • Dabar juostelės turėtų atrodyti taip, kaip atrodė pradinėje padėtyje – trys juostelės dešinėje ir dvi juostelės kairėje.

Tada vėl pradėkite nuo pradžių. Pynimo procesą kartokite (maždaug 4–5 kartus) kol juostelių galai bus maždaug vienodo ilgio, tada juos suspauskite.

 

Pastaba: Pynė atrodys einanti šiek tiek įstrižai į kairę – tai pasidaro automatiškai.

 

Pintą bandelę padėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite 30 minučių, kad vėl pakiltų. Tada patepkite kiaušinio baltymu, jei norite, pabarstykite šokolado lašeliais ir kepkite maždaug 25–30 minučių

Pinta bandelė iš devynių juostelių

Pinta bandelė iš devynių juostelių

Ant miltuoto paviršiaus minkykite tešlą ir padalinkite į devynias lygias dalis. Iškočiokite jas į devynias maždaug 60 cm ilgio juosteles. Paskui sudarykite tris grupes po tris juosteles norint suformuoti tris klasikines pynes. Vienoje pusėje suspauskite galus, o paskui atitinkamai dėkite išorinę dešinėje esančią juostelę virš vidurinės juostelės. Paskui paimkite išorinę kairėje esančią juostelę ir padėkite ją virš viduryje esančios juostelės. Tęskite taip toliau.

Supynus visas pynes, supinkite jas tarpusavyje suformuodami klasikinio dizaino pynę. Norint tai padaryti, suspauskite visų trijų pynių galus ir pinkite. Pynimo procesą kartokite (maždaug 3–4 kartus), kol juostelių galai bus maždaug vienodo ilgio, tada juos suspauskite.

 

Pastaba: Pynė gali atrodyti skirtingai; tai priklauso nuo to, ar juostelės yra pinamos iš apačios ar iš viršaus.

 

Pintą bandelę padėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite 30 minučių, kad vėl pakiltų. Patepkite kiaušinio baltymu ir kepkite maždaug 25–30 minučių. Pynę atvėsinkite, papuoškite cukriniu glajumi ir marcipaninėmis morkomis.

Bandelės – mazgelia

Bandelės – mazgelia

Ant miltuoto paviršiaus minkykite tešlą ir padalinkite į keturias lygias dalis. Iškočiokite jas į keturias maždaug 50 cm ilgio juosteles. Sukryžiuokite keturias juosteles sudarydami rombo

formą taip, kad viduryje susidarytų nedidelis kvadratas. Norint tai padaryti, ant darbinio paviršiaus sudėkite skersai dvi juosteles. Tada kitas dvi juosteles sukryžiuokite išilgai virš skersai padėtų juostelių. Paimkite apatinę skersai padėtą juostelę ir perkelkite ją virš dešinės išilgai padėtos juostelės, o viršutinę skersai padėtą juostelę – virš kairės išilgai padėtos juostelės. Tai bus panašu į rombą. Pradedant nuo vidurio, dvi juostelės yra nukreiptos į dešinę, dvi – žemyn, dvi – į kairę ir dvi – aukštyn.

 

Pinti pradedame padedant vieną iš juostelių po kita juostele, pavyzdžiui, ant viršutinės dešinėje esančios juostelės. Paimkite šią juostelę ir padėkite ją virš šalia esančios apatinės juostelės laikrodžio rodyklės kryptimi. Šį procesą pakartokite su visomis juostelių poromis. Kai grįšite ten, kur pradėjote, procesą vėl pradėkite prieš laikrodžio rodyklę. Norint tai padaryti, apatinę dešinėje esančią juostelę padėkite virš viršutinės dešinėje esančios juostelės. Pereikite prie kitos juostelės ir ją padėkite virš šalia esančios juostelės ir t.t. Procesą pakartokite dar kartą. Pakui pakartokite trečią kartą priešinga kryptimi. Galiukus tiesiog pakiškite po mazgeliais ir paspauskite. Taip sudaromas tolygiai atrodantis mazgas.

 

Bandeles - mazgelius padėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite 30 minučių, kad vėl pakiltų. Tada patepkite kiaušinio baldymu, jei norite, pabarstykite pistacijomis bei migdolais ir kepkite maždaug 25–30 minučių.